Prva zasedba ansambla Jurčki

Ansambel Jurčki smo narodno-zabaven ansambel, ki prihaja iz Butajnove in okolice. Naši prvi začetki segajo v leto 2003, ko smo še kot fantovski trio skupaj prvič zaigrali na Ermanovcu. Tomaž, Jure in Boštjan smo 28. 9. na gobarski razstavi na Ermanovcu, s pomočjo napovedovalke Saše Pivk – Avsec, dobili ime Jurčki. Ime se je hitro prijelo, in v decembru 2003 smo odigrali svoja prva dva »špila«. Prvi je bil prednovoletna zabava podjetja, ki je kasneje postal tudi naš donator, drugi pa je bil silvestrovanje v koči Vrh Sv. Treh Kraljev. Koledar se je začel polniti z igranji in nočno življenje Jurčkov se je začelo.

Kasneje, 10. 7. 2004 se nam je uradno pridružil še Franc s klarinetom. V taki zasedbi smo začeli vse več igrati širom po Sloveniji.

Že kmalu, 26. 6. 2005 v Podolnici, se nam je pridružila še simpatična pevka Tadeja. V taki zasedbi smo ljudi razveseljevali vse do 30. 6. 2007, ko je Franc prenehal igrati v našem ansamblu.

V nespremenjeni zasedbi je ansambel deloval vse do leta 2019, ko se je od ansambla poslovila dolgoletna pevka Tadeja.

Sedanja zasedba ansambla Jurčki

Po tem se zasedba ansambla Jurčki ni več spreminjala in od takrat v ansamblu še vedno delujejo Martina, Tomaž, Jure in Boštjan. Ansambel od leta 2007 deluje kot klasični instrumentalni trio (harmonika, kitara, bas-kitara/bariton) s pevko in goji štiriglasno petje.

Glasbeno ustvarjanje

V jeseni 2007 smo prvič stopili v studio Pri Jožovcu in posneli prvo skladbo Slovenska pesem, ki je takoj postala uspešnica tako na radiih kot tudi na televiziji. Na nacionalni televiziji smo se s to skladbo prvič predstavili poleti 2008 v oddaji Na zdravje. Kmalu je nastala tudi skladba Šnopcarska, in nato so sledile še ostale skladbe, ki smo jih posneli v studiu Mihelič. Večino glasbe ansambla Jurčki je delo bratov Jureta in Boštjana, nekatere skladbe pa je ustvaril tudi Tomaž Sečnik. Besedila so delo priznanih avtorjev, kot so Ivan Malvašič, Franc Ankerst, Fanika Požek, Matjaž Vrh in drugi.

V letu 2009 smo izdali prvi CD, z naslovom Zadnja noč, za katerega smo v začetku leta 2010 posneli tudi naš prvi videospot z značilno zimsko pokrajino v ozadju. Nekje v istem času smo posneli tudi videospot za skladbo Šnopcarska, ki je bil ravno tako kot prvi posnet z ekipo TV Golice. Izid zgoščenke smo obeležili z velikim koncertom z eminentnimi gosti.

V jeseni 2011 je izšel že naš drugi CD, z naslovom Čas, ki pa smo ga obeležili z velikim koncertom v športni dvorani Horjul. Za skladbi Čas in Ljubosumje sta bila posneta tudi videospota.

Oktobra 2013 je bil na vrsti izid tretje zgoščenke, z naslovom 10 let in veliki koncert ob 10 obletnici delovanja, na kateri so skladbe Zlato pero, V ljubezni ni laži in Polhov Gradec, ki govori o legendi nastanka imena za kraj, v katerem smo Jurčki tako rekoč doma. S to skladbo smo se predstavili tudi v velikem finalu Razglednice Slovenije oddaje Na zdravje.

Vidnejši uspehi

  • Letni Veseli vrtiljak 2007 radia Veseljak – 1. mesto za skladbo Slovenska pesem
  • Slovenski slavček 2008 – zlati slavček
  • Graška gora 2009 – bronasti pastirček za skladbi Zadnja noč in Pomladne radosti
  • Graška Gora 2010- bronasti pastirček za skladbi Poiskal nekoč bom tebe in Ples v dežju, 2. nagrada za besedilo za skladbo Poiskal nekoč bom tebe
  • Škofja Loka 2011 – nagrada za najboljše besedilo za skladbo Vigred
  • Letni Veseli vrtiljak 2011 radia Veseljak – 2. mesto za skladbo Čas
  • Finale oddaje Na Zdravje – Razglednica Slovenije

 

Skladbe Čas, Šnopcarska, Slovenska pesem, Zadnja noč, Ljubosumje, Polhov Gradec, Zlato pero, Doktor 1A, Snežna polka, Srčne rane pa so osvajale tedenske in mesečne lestvice po številnih radijskih in televizijskih postajah po Sloveniji (Radio Veseljak, Radio Maxi, Tv Celje, RTS, Štajerski val, Murski val, Radio 94, Radio Sraka, Radio Urban, Radio Univox, Zeleni val…)